Kobieta na dziecie bezglutynowej chorując na celiakie

Celiakia – co to za choroba?

Różnego typu alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają zarówno dorosłych, jak i dzieci. Schorzenia te skutkują nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego oraz zaburzają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Jedną z takich chorób, polegającą na trwałej nietolerancji glutenu, jest celiakia.

Celiakia – choroba o podłożu autoimmunologicznym

Celiakia to choroba trzewna związana z trwałą nadwrażliwością organizmu na zawarty w żywności gluten, a konkretnie gliadynę. Gliadyna jest frakcją białka występującą w ziarnach pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta.

W organizmie zdrowego człowieka za prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pożywienia odpowiadają kosmki w jelicie cienkim. U osób chorych na celiakię dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, czego konsekwencją są zaburzenia wchłaniania i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nie tylko. 

Celiakia – czynniki ryzyka

Celiakia może zostać zdiagnozowana w każdym wieku, jednak najczęściej dotyczy dorosłych (statystycznie pomiędzy trzydziestym a pięćdziesiątym rokiem życia). Dokładne przyczyny choroby wciąż nie są znane. Wśród czynników ryzyka wymienia się jednak: uwarunkowania genetyczne, przewlekły stres, infekcje, okres dojrzewania i menopauzę.

Objawy celiakii

Celiakia występuje pod trzema postaciami. Wyróżnia się:

  • celiakię pełnoobjawową,
  • celiakię skąpoobjawową,
  • utajoną postać celiakii.

Najłatwiejsza w diagnozie jest celiakia pełnoobjawowa. Po spożyciu produktów z glutenem pacjenci mają naprzemiennie biegunki i zaparcia, a do tego bóle brzucha i wzdęcia. Dolegliwościom ze strony układu pokarmowego towarzyszy często znaczna utrata masy ciała, a u dzieci dodatkowo – nadpobudliwość i zaburzenia rozwoju. 

W przypadku celiakii skąpoobjawowej występują inne objawy, niekoniecznie związane z pracą przewodu pokarmowego. Pacjenci często skarżą się na migreny, zmiany skórne, bóle kości i stawów oraz nagłe zmiany nastroju.

Leczenie celiakii

Objawy celiakii łudząco przypominają dolegliwości towarzyszące innym schorzeniom układu pokarmowego. Dlatego tak ważna jest szybka konsultacja z lekarzem i sprawne wdrożenie leczenia. 

Celiakię leczy się odpowiednio zbilansowaną dietą bezglutenową. Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu wszystkich produktów powodujących nieprzyjemne dolegliwości. Do takich produktów należą przede wszystkim artykuły spożywcze mające w składzie pszenicę, jęczmień, żyto i zwykły owies.

Osoby chore na celiakię powinny uważnie czytać skład wszystkich kupowanych produktów spożywczych. Gluten może znajdować się również w płatkach śniadaniowych, makaronach, gotowych mieszankach przypraw, a nawet wędlinach, parówkach, kawie rozpuszczalnej i jogurtach. 

Na diecie bezglutenowej można jeść za to:

  • ryż, kukurydzę, grykę, proso i maniok,
  • kaszę jaglaną i komosę ryżową,
  • warzywa, owoce oraz rośliny strączkowe,
  • ryby i owoce morza,
  • dobrej jakości mięso i nabiał,
  • orzechy,
  • oleje roślinne.

Właściwie ułożona dieta bezglutenowa jest smaczna, pożywna i przede wszystkim bezpieczna dla organizmu. Aby odpowiednio zbilansować jadłospis, warto skorzystać z konsultacji dietetycznej lub porady lekarskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close