Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to jedna z tych witamin, którą większość z nas doskonale kojarzy. Podobnie jak inne witaminy jest ona potrzebna do tego, aby nasz organizm mógł pracować prawidłowo. Większość z nas utożsamia witaminę C z pracą układu odpornościowego. Tymczasem jej rola jest dużo większa. Doskonałym źródłem witamin – w tym również witaminy C – są owocowe. W jakich owocach jest najwięcej witaminy C? O tym już dziś!
Dlaczego tak ważne jest, aby dostarczać witaminę C z tym, co jemy?
Witamina C to organiczny związek chemiczny, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Dlatego tak ważne jest, aby odpowiednie jej ilości znajdowały się w tym, co jemy. W przypadku dzieci, dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi około 40 – 50 mg, u kobiet jest to 75 mg, zaś u mężczyzn aż 90. Czasami organizm potrzebuje jej jeszcze więcej. Tak jest w przypadku osób aktywnych fizycznie, powracających do zdrowia, chorujących na astmę, kobiet spodziewających się dziecka, a także tych mam, które karmią piersią. Kiedy witaminy C w organizmie jest zbyt mało, pojawia się szereg negatywnych objawów.
Czym objawia się niedobór witaminy C?
Niedobór witaminy C charakteryzuje się:
- większą podatnością na infekcje;
- sennością i brakim energii;
- nieustannym zmęczeniem;
- bólami mięśni i stawów;
- krwawieniem dziąseł.
Na szczęście wystarczy racjonalna dieta obfitująca w owoce, aby nie obawiać się niedoborów witaminy C. Witamina C – „W jakich owocach?” – to często zadawane pytanie.
W jakich owocach jest najwięcej witaminy C: czarna porzeczka
Ten doskonale znany owoc ceniły już nasze babcie i prababcie. Przez nas został nieco zapomniany. Tymczasem jest to ogromny błąd. Okazuje się bowiem, że zawartość witaminy C w 100 g owoców czarnej porzeczki może wynosić nawet 400 mg. Do tego porzeczki zawierają niemałe ilości rutyny, która niezbędna jest do tego, aby dochodziło do przyswajania witaminy C przez organizm. Na pytanie jaki owoc ma najwięcej witamin, można więc śmiało odpowiedzieć, że czarna porzeczka.
W jakich owocach jest najwięcej witaminy C: dzika róża
Odpowiedź na pytanie – witamina C w jakich owocach się znajduje, musi uwzględniać dziką różę. Pod względem zawartości kwasu askorbinowego, przewyższa ona nawet opisaną wyżej czarną porzeczkę. W 100 g owoców dzikiej róży znajduje się aż 1800 mg witaminy. Warto pamiętać, że nie są to jedyne witaminy w owocach dzikiej róży. Jakie są witaminy w owocach dzikiej róży poza witaminą C? Dostarczają one również witaminy E, K, A, a także B1 oraz B2. Odpowiadając na pytanie, jaki owoc ma najwięcej witamin, warto pamiętać o dzikiej róży.
W jakich owocach najwięcej witaminy C: rokitnik
To owoc mało rozpowszechniony w naszym kraju. Tymczasem okazuje się, że zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytryny, które przez wiele osób uważane są za ich najcenniejsze źródło. Z owoców rokitnika można przygotować smaczne i cenne dla zdrowia soki, dżemy, a także galaretki. Warto pamiętać, że świeżych owoców rokitnika się nie jada. Jakie są witaminy w owocach rokitnika poza witaminą C? Dostarczają również witaminy A, D oraz E, która nie bez powodu określana jest mianem witaminy młodości.
W jakich owocach znajduje się najwięcej witaminy C: dereń
To kolejny mało znany owoc, w którym zawartość witaminy C jest naprawdę imponująca. Z owoców derenia można przygotować pyszną, rozgrzewającą nalewkę, syrop, dżem, likier. Można uzupełnić nim kompot z jabłek oraz gruszek.
W jakich owocach znajduje się najwięcej witaminy C: truskawki
Ci, którzy pytają o witaminy w owocach są naprawdę zaskoczeni, kiedy dowiadują, że doskonałym źródłem witaminy C są również truskawki. Jakie jeszcze witaminy w owocach truskawki? Przede wszystkim witaminy z grupy B.
Wskazane przez nas owoce to oczywiście nie wszystkie, które zawierają dużo kwasu askorbinowego. Warto pamiętać, że kwas askorbinowy znajduje się również w wielu warzywach, w tym w bardzo lubianej przez Polaków papryce, a także natce pietruszki, która jest świetnym dodatkiem do kanapek.
Dowiedz się także, jakie inne owoce mają mnóstwo witamin czytający artykuł na http://www.int24.com.pl/ktore-owoce-maja-najwiecej-witamin.
Artykuł napisała:
Kamila, miłośniczka owoców i zdrowego żywienia
Źródło:
- Aleksander Pawłowski, Maria Chlabicz, Skarbnica zdrowia. Owoce świata, 2017.
Ala Ludwin
Kiwi – to także warty uwagi owoc. Jest smaczny, a przy tym naprawdę zdrowy. Pamiętajmy, że witamina C ułatwia przede wszystkim przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek.