Witamina c w owocach

5 owoców z największą ilością witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to jedna z tych witamin, którą większość z nas doskonale kojarzy. Podobnie jak inne witaminy jest ona potrzebna do tego, aby nasz organizm mógł pracować prawidłowo. Większość z nas utożsamia witaminę C z pracą układu odpornościowego. Tymczasem jej rola jest dużo większa. Doskonałym źródłem witamin – w tym również witaminy C – są owocowe. W jakich owocach jest najwięcej witaminy C? O tym już dziś!

Dlaczego tak ważne jest, aby dostarczać witaminę C z tym, co jemy?

Witamina C to organiczny związek chemiczny, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Dlatego tak ważne jest, aby odpowiednie jej ilości znajdowały się w tym, co jemy. W przypadku dzieci, dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi około 40 – 50 mg, u kobiet jest to 75 mg, zaś u mężczyzn aż 90. Czasami organizm potrzebuje jej jeszcze więcej. Tak jest w przypadku osób aktywnych fizycznie, powracających do zdrowia, chorujących na astmę, kobiet spodziewających się dziecka, a także tych mam, które karmią piersią. Kiedy witaminy C w organizmie jest zbyt mało, pojawia się szereg negatywnych objawów.

Czym objawia się niedobór witaminy C?

Niedobór witaminy C charakteryzuje się:

  • większą podatnością na infekcje;
  • sennością i brakim energii;
  • nieustannym zmęczeniem;
  • bólami mięśni i stawów;
  • krwawieniem dziąseł.

Na szczęście wystarczy racjonalna dieta obfitująca w owoce, aby nie obawiać się niedoborów witaminy C. Witamina C – „W jakich owocach?” –  to często zadawane pytanie.

W jakich owocach jest najwięcej witaminy C: czarna porzeczka

Ten doskonale znany owoc ceniły już nasze babcie i prababcie. Przez nas został nieco zapomniany. Tymczasem jest to ogromny błąd. Okazuje się bowiem, że zawartość witaminy C w 100 g owoców czarnej porzeczki może wynosić nawet 400 mg. Do tego porzeczki zawierają niemałe ilości rutyny, która niezbędna jest do tego, aby dochodziło do przyswajania witaminy C przez organizm. Na pytanie jaki owoc ma najwięcej witamin, można więc śmiało odpowiedzieć, że czarna porzeczka.

Źródło: Pixabay.com

W jakich owocach jest najwięcej witaminy C: dzika róża

Odpowiedź na pytanie – witamina C w jakich owocach się znajduje, musi uwzględniać dziką różę. Pod względem zawartości kwasu askorbinowego, przewyższa ona nawet opisaną wyżej czarną porzeczkę. W 100 g owoców dzikiej róży znajduje się aż 1800 mg witaminy. Warto pamiętać, że nie są to jedyne witaminy w owocach dzikiej róży. Jakie są witaminy w owocach dzikiej róży poza witaminą C? Dostarczają one również witaminy E, K, A, a także B1 oraz B2. Odpowiadając na pytanie, jaki owoc ma najwięcej witamin, warto pamiętać o dzikiej róży.

Źródło: Pexels.com

W jakich owocach najwięcej witaminy C: rokitnik

To owoc mało rozpowszechniony w naszym kraju. Tymczasem okazuje się, że zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytryny, które przez wiele osób uważane są za ich najcenniejsze źródło. Z owoców rokitnika można przygotować smaczne i cenne dla zdrowia soki, dżemy, a także galaretki. Warto pamiętać, że świeżych owoców rokitnika się nie jada. Jakie są witaminy w owocach rokitnika poza witaminą C? Dostarczają również witaminy A, D oraz E, która nie bez powodu określana jest mianem witaminy młodości.

Źródło: Pixabay.com

W jakich owocach znajduje się najwięcej witaminy C: dereń

Dereń jadalny
Źródło: Pixabay.com

To kolejny mało znany owoc, w którym zawartość witaminy C jest naprawdę imponująca. Z owoców derenia można przygotować pyszną, rozgrzewającą nalewkę, syrop, dżem, likier. Można uzupełnić nim kompot z jabłek oraz gruszek.

W jakich owocach znajduje się najwięcej witaminy C: truskawki

Truskawki z witaminą C
Źródło: Pexels.com

Ci, którzy pytają o witaminy w owocach są naprawdę zaskoczeni, kiedy dowiadują, że doskonałym źródłem witaminy C są również truskawki. Jakie jeszcze witaminy w owocach truskawki? Przede wszystkim witaminy z grupy B.

Wskazane przez nas owoce to oczywiście nie wszystkie, które zawierają dużo kwasu askorbinowego. Warto pamiętać, że kwas askorbinowy znajduje się również w wielu warzywach, w tym w bardzo lubianej przez Polaków papryce, a także natce pietruszki, która jest świetnym dodatkiem do kanapek.

Dowiedz się także, jakie inne owoce mają mnóstwo witamin czytający artykuł na http://www.int24.com.pl/ktore-owoce-maja-najwiecej-witamin.

Artykuł napisała:
Kamila, miłośniczka owoców i zdrowego żywienia

Źródło:

  • Aleksander Pawłowski, Maria Chlabicz, Skarbnica zdrowia. Owoce świata, 2017.

1 comment

  1. Ala Ludwin

    Kiwi – to także warty uwagi owoc. Jest smaczny, a przy tym naprawdę zdrowy. Pamiętajmy, że witamina C ułatwia przede wszystkim przyswajanie żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close