Ocet jabłkowy obok jabłek leża na stole

Ocet jabłkowy – przepis na naturalne lekarstwo

Informacje o cudownych, leczniczych właściwościach octu jabłkowego wcale nie są przesadzone. Jak wiadomo już sam owoc jabłka bogaty jest w potas oraz inne biopierwiastki, witaminy, pektyny i kwasy organiczne. Regularne spożywanie jabłek korzystnie wpływa na pracę mięśni oraz układu nerwowego.

Nic więc dziwnego, że ocet jabłkowy, znajduje zastosowanie w leczeniu reumatyzmu, zaburzeń trawienia, otyłości, chorób skórnych oraz zwykłych przeziębień, którym towarzyszą bóle gardła, głowy, wyczerpanie.

Ocet jabłkowy domowej roboty – szybki i prosty przepis

Przygotowanie tego naturalnego lekarstwa nie wymaga znacznego zaangażowania. Zastanawiasz się więc jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Wystarczy kilka umytych, oczyszczonych jabłek ze skórką zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę na desce (tak jak na sałatkę jarzynową). Tak przygotowaną masę można umieścić w słoju, w szerokiej butelce, lub w glinianej beczce i zalać schłodzoną, przegotowaną wodą. Nie za dużo, lecz tylko tyle, aby woda zakryła rozdrobnione jabłka. By przyspieszyć fermentację octu do naczynia można dodać łyżkę miodu. Taką mieszankę należy trzymać w pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej bez przykrycia i mieszać 2-3 razy dziennie.

Po około 10 dniach kończy się pierwszy proces tworzenia octu jabłkowego. Wówczas trzeba miksturę przecedzić przez gęste sito lub gazę, a następnie otrzymamy sok przelać do naczynia z szerokim otworem i doprawić miodem lub cukrem w proporcji 100 gram na 1 litr. Od tego czasu przykryty sok należy trzymać w ciepłym miejscu np. obok kaloryfera, mieszając jak poprzednio (2-3 razy dziennie) do pełnej homogenizacji. Ocet powinien być gotowy po około 50 – 60 dniach. Wówczas można przelać go do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kuchenną półkę.

Dobry ocet jabłkowy domowej roboty

Gotowy ocet można zakupić w sklepie. Jednak jego produkcji i pochodzenia składników nie możemy być pewni. Po ocet jabłkowy warto więc wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością lub do apteki. Ja radzę jednak spróbować wykonać ocet jabłkowy na własną rękę. Poniżej podaję szybki przepis na domowej roboty ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy własnej roboty będzie bardziej mętny niż ten kupiony w sklepie, ale będzie też bogatszy w potas, fosfor, magnez, wapń. Aby uzyskać pożądane efekty ocet jabłkowy warto spożywać każdego dnia, jako dodatek do potraw lub przygotowując miksturę do picia – szklanka wody, łyżka octu jabłkowego, łyżka miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close