Gastronomia jest działalnością, wykorzystującą sporo urządzeń i maszyn, które mają wspierać pracowników w szybszym i efektywniejszym przygotowywaniu potraw dla swoich gości. Są pewne narzędzia, bez których nie da się obejść w kuchni i nie tylko. Ważne jest, by zadbać o profesjonalne wyposażenie gastronomii. Sklep internetowy ma bogatą ofertę dla restauratorów, którzy każdego dnia dbają o kubki smakowe swoich gości. Sprawdźmy, co można znaleźć w ofercie poszczególnych e-sklepów ze sprzętem gastronomicznym.
Wyposażenie gastronomii – sklep internetowy
Sklepy internetowe mają rozbudowaną ofertę profesjonalnych urządzeń gastronomicznych. Warto zapoznać się z ich asortymentem przed zakupem. Można porównać różne opisy produktów, ich specyfikacje, a także zestawić to ze względami wizualnymi. Dzięki temu wybór będzie bardziej przemyślany.
Zmywarka
Ten, kto musi zmywać po przygotowaniu i zjedzeniu rodzinnego obiadu, wie, że ta czynność nie należy do najprzyjemniejszych. W restauracji, gdzie są setki naczyń do mycia, posiadanie zmywarki jest koniecznością. To nowoczesne urządzenie, które jest oszczędne, wydajne, ciche i nie tłucze szkła. Dodatkowo zredukuje brzydkie zapachy i pomieści nawet wysokie naczynia, jak i te o nietypowych kształtach.
Chłodziarki i zamrażarki barowe
To takie urządzenia, które mają dwa przeznaczenia. Po pierwsze, tak jak wskazuje nazwa, mają funkcję chłodzenia lub zamrażania. Po drugie zaś – są traktowane jako ekspozycja dla potencjalnych zainteresowanych. W ten sposób klient od razu widzi, co jest w ofercie danej restauracji czy baru. W chłodziarce można przechowywać napoje w puszkach, butelkach, a nawet paczkach.
Blender
To przedmiot, w który powinien być zaopatrzony każdy kucharz i kucharka. To niewielkie urządzenie, mające na celu mieszanie i miksowanie. Dzięki obracającym się ostrzom używany jest do past, zup, koktajli i kruszenia lodu. Jego największymi atutami są niewielki kształt i poręczność.
Mikser
Mimo że wielu ludzi myli blender z mikserem, trzeba pamiętać, że różnica między nimi polega na funkcjonalności i przeznaczeniu. Mikser ma mieszadła lub trzepaczkę do ubijania piany, blender zaś jest wyposażony w ostrza. Z tego powodu lepiej sprawdzi się do przyrządzania ciast, tortów czy kremów.
Pakowarka
Niejednokrotnie zdarza się w restauracji, że gość nie dokończy spożywanego dania, w związku z czym chciałby go zabrać do domu. W takich sytuacjach przyda się pakowarka, która zabezpieczy jedzenie przed szybkim zepsuciem. Dodatkowo może posłużyć także samemu kucharzowi do przechowywania półproduktów w bezpiecznych warunkach. Urządzenie to sprawia więc, że przygotowana żywność zachowa świeżość na dłużej.
W co zaopatrzyć restaurację?
Tworząc kulinarny zakątek, należy pomyśleć o odpowiednim wyposażeniu gastronomii. Sklep internetowy jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ można w szybki i prosty sposób odszukać szeroki wybór robotów kuchennych i innych potrzebnych akcesoriów, porównując ich właściwości i ceny. To ważny etap planowania dobrze zorganizowanej kuchni, gdyż usprawnia to szybkie przygotowywanie dań – zwłaszcza jeśli mamy do czynienia ze zbiorowym żywieniem w cateringu, restauracji, barze czy innym lokalu gastronomicznym.