Artykuł partnera.
Suszone grzyby cieszą się dużym uznaniem wśród gastronomii, ponieważ można je przechowywać całorocznie. Są również wartościowym dodatkiem do wielu dań, nadają im smak i niepowtarzalny aromat. Suszone grzyby wyróżniają się także unikalnym zapachem. Gdzie sprawdzają się suszone grzyby w gastronomii?
Gdzie warto wykorzystać suszone grzyby?
Gastronomia wykorzystuje suszone grzyby przede wszystkim do przygotowywania aromatycznych sosów oraz zup. Stanowią pyszny dodatek do mięs, a także są podstawowym składnikiem dań. Sosy z suszonych grzybów doskonale komponują się m.in. z makaronem, kaszą, czy też ciastem francuskim. Aby jednak cieszyć się niepowtarzalnymi właściwościami takich grzybów, trzeba je odpowiednio przygotować. Początkowy proces obejmuje dokładne przepłukanie grzybów w wodzie i odsączenie jej nadmiaru. Warto zalać je następnie wrzątkiem i po około 30 minutach grzyby będą gotowe do właściwej obróbki. Warto również pamiętać o tym, aby wybierać takie produkty ze sprawdzonych miejsc. Dobrą propozycją jest np. hurtownia grzybów suszonych, która oferuje wysokiej jakości żywność.
Zalety suszonych grzybów
Suszone grzyby dają możliwość delektowania się niepowtarzalnym smakiem i aromatem przez cały rok. Sezon na świeże grzyby jest bardzo krótki, a te w suszonej formie nie wymagają skomplikowanego przechowywania. Zachowują także wysoką ilość białka i witaminy z grupy B. Branża gastronomiczna docenia suszone grzyby za to, że z ich pomocą można przygotować praktycznie takie same potrawy, jak przy użyciu świeżych produktów. Jednym z dystrybutorów suszonych grzybów dla gastronomii, jest hurtownia Galicja, w której znajdują się produkty pochodzące ze sprawdzonych, bezpiecznych źródeł.
Dlaczego warto stosować suszone grzyby w gastronomii?
Suszone grzyby stanowią nieodłączny składnik zarówno postnych dań, jak i tych serwowanych przez cały rok. Ich charakterystyczną cechą jest piękny, intensywny aromat, a także bardzo wyrazisty i bogaty smak. Grzyby to także doskonały dodatek do wielu produktów żywnościowych. Perfekcyjnie komponują się z różnymi mięsami, rybami, makaronami, kaszami, a także tradycyjnymi ziemniakami. Ze względu na dostępność przez cały rok suszone grzyby w gastronomii stanowią m.in. aromatyczny farsz do pierogów, krokietów, podstawę sosów, czy też główny składnik zup. Warto wybierać sprawdzone hurtownie, które zapewniają smaczne i zdrowe suszone grzyby do wielu różnych potraw.