Łosoś jest rybą kochaną przez ludzi na całym świecie. Występuje on w wielu wariantach, w tym także w wersji pieczonej. W celu uzyskania jego niepowtarzalnego smaku konieczne jest jednak przestrzeganie kilku zasad. Jak poprawnie upiec łososia w piekarniku? O czym trzeba pamiętać podczas przyrządzania takiego dania?
Wybór odpowiednich dodatków
Na smak łososia mają wpływ dodatki. Zazwyczaj rybę podaje się z sokiem z cytryny, ziołami i tłuszczem, takim jak masło, oliwa z oliwek lub olej roślinny. Łosoś musi zostać odpowiednio doprawiony, by zachować pełnię smaku i aksamitną strukturę. Do tego gatunku rybki idealnie pasuje świeży koperek oraz rozmaryn. Upieczonego łososia można także polać sokiem z cytryny lub limonki już po upieczeniu.
Jeśli jesteś miłośnikiem ziół, warto postawić również na świeżą bazylię, mieszankę prowansalską, majeranek, pieprz cayenne, czosnek, słodką paprykę czy melisę. Niektóre przepisy obejmują także wykorzystanie mniej typowych dodatków w postaci miodu, kaparów lub zielonego groszku. Ryba ta jest bardzo uniwersalna, więc smakuje doskonale w połączeniu z wieloma składnikami. Przepisy na łososia z ciekawymi dodatkami znajdziesz tutaj: http://mowisalmon.pl/przepisy.
Właściwy sposób pieczenia łososia
Przed upieczeniem łososia należy go opłukać i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Następnie można umieścić rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nie przyklei się do jej powierzchni. Niezwykle istotne jest też dopasowanie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia. Najlepiej sprawdzi się około 200°C i 25 minut. Warto jednak uważać – łosoś ma to do siebie, że szybko się wysusza. Konieczne jest więc kontrolowanie jego stanu w trakcie pieczenia.
Przepisy na pieczonego łososia znajdziesz tutaj: https://mowisalmon.pl/. Rybę można podawać również na wiele innych sposobów, na przykład w formie zup czy koreczków. Jest to doskonała propozycja nie tylko na co dzień, lecz także na ważne okazje.