Przyrządzone śniadanie na diecie poleo

Dieta paleo – na czym polega?

Dieta paleo, której pełna nazwa to dieta paleolityczna, to sposób żywienia, który polega w dużej mierze na jedzeniu w taki sposób, w jaki jedli nasi przodkowie. Na czym dokładnie polega ta dieta?

Czym jest dieta paleo?

Dieta paleo ma stanowić odwzorowanie sposobu żywienia, jaki preferowali nasi przodkowie. Dlaczego ten typ diety zaczął cieszyć się tak dużą popularnością? W opinii wielu dietetyków oraz innych specjalistów ds. żywienia, sposób, w jaki odżywiali się nasi przodkowie, zapewniał możliwość faktycznego dostarczenia do organizmu wszelkich niezbędnych substancji odżywczych, a przy tym umożliwiał zachowanie szczupłej sylwetki.

O tym, że dieta paleo może być odpowiednim rozwiązaniem dla większości osób zaczęto mówić już w XX wieku. Jednak dziś, ten rodzaj odżywiania się zaczął cieszyć się ogromną popularnością. Jakich dań należy unikać, które posiłki będą odpowiednim wyborem i komu najbardziej posłuży dieta paleo?

Co można jeść na diecie paleo?

Wiemy już, co zakłada dieta paleo, jednak co jeść? Najprościej ujmując, wszystko to, co znajdowało się w zasięgu naszych przodków i mogli to sobie pozyskać: mięso, ryby, owoce morza, grzyby, orzechy, jaja, nasiona, kiełki czy warzywa niskoskrobiowe i owoce. Jak widać, dieta taka obfituje przede wszystkim w białka, a węglowodanów jest w niej niewiele. Jednym z najistotniejszych produktów w takiej diecie jest białe mięso i powinno ono stanowić około 50% całego dziennego jadłospisu. Reszta – to warzywa, owoce i orzechy. Dietę należy wzbogacać także o dobrej jakości tłuszcze, np. olej lniany czy olej kokosowy lub oliwę z oliwek.

Posiłki przy diecie paleo powinny być przygotowywane w jak najprostszy, najbliższy naturze sposób. Co za tym idzie, powinno się unikać długiej obróbki termicznej posiłków czy stosowania sztucznych przypraw (zioła są jak najbardziej wskazanym dodatkiem w tej diecie i to one mogą zapewnić optymalny smak dań).

Czego unikać na diecie paleo?

Na diecie paleolitycznej należy unikać produktów zbożowych, wysokoprzetworzonych (np. gotowych posiłków), roślin strączkowych, nabiału, a także wysokoskrobiowych warzyw, takich jak ziemniaki czy bataty. Dodatkowo, rafinowany cukier także jest produktem, którego nie powinno się spożywać na diecie paleo.

Dieta paleo – dla kogo jest polecana?

W diecie paleo nie chodzi o liczenie kalorii i makroskładników, a jej podstawowym celem nie jest utrata masy ciała – choć, w efekcie stosowania diety biologicznie adekwatnej do potrzeb ludzkiego organizmu, dochodzi zazwyczaj do obniżenia masy ciała.

W związku z niską zawartością węglowodanów w jadłospisie tej diety, jest ona odpowiednim wyborem np. przy insulinooporności, cukrzycy, refluksie, zgadze czy przy nadciśnieniu lub problemach skórnych. Także brak pustych kalorii i przetworzonej żywności może wpłynąć korzystnie na stan organizmu.

Sprostanie wymaganiom diety paleo może być dość trudne, zwłaszcza na początku. W takiej sytuacji warto skorzystać z takich usług jak dieta cateringowa (https://fitering.pl/) w ten sposób można zapewnić sobie smaczne, a przy tym zbalansowane posiłki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close