Artykuł partnera.
Kwasy omega-3 to niezwykle istotne składniki, które w polskiej rzeczywistości musimy zazwyczaj suplementować. Przyczyna jest banalna – najbardziej jakościowe źródło kwasów omega-3 ma pochodzenie morskie. W polskich warunkach suplementacja jest niezbędną, ponieważ dostęp do jakościowych ryb morskich jest ograniczony. W naszym poradniku podpowiadamy, jakie źródło kwasów omega-3 może być wartościowe
Naturalny olej rybi – źródło kwasów omega-3 z natury
Olej rybi jest wytwarzany z tkanki tłustych ryb. Różne rodzaje to różne źródło kwasów omega-3, ale bardziej powszechne źródła to łosoś, sardynki, anchois, śledź, dorsz i makrela. Należy zauważyć, że zawartość kwasów omega-3 w naturalnym oleju rybnym może się znacznie różnić w zależności od gatunku ryb, zarządzania paszą i przetwarzania żywności.
Dodatkowo zawartość omega-3 w rybach hodowlanych może być zupełnie inna niż w rybach dzikich. Rodzaj pokarmu, jaki ryby spożywają, wpływa na zawartość kwasów tłuszczowych. Naturalny olej rybi może również zawierać dodatkowe zdrowe składniki odżywcze, które można znaleźć w całych rybach, takie jak witaminy A i D.
Jednym z suplementów, które można traktować jako wartościowe źródło kwasów omega-3 jest olej z widłonoga arktycznego https://www.calanoil.pl/zrodla-kwasow-omega-3-ktore-sa-najlepsze. Widłonogi żywią się wodorostami zawierającym kwasy omega-3.
Rybia ikra
Rybia ikra jest cennym produktem ubocznym przemysłu rybnego. Ikra rybia jest wykorzystywana zarówno do spożycia przez ludzi w postaci naturalnej, jak i jako źródło kwasów omega-3. Ikra rybia jest bogatym źródłem kwasów omega-3 w fosfolipidach. Ikra rybia ze śledzia, łososia czy mintaja zawiera do 75% tłuszczów w formie fosfolipidów.
Olej z kryla
Olej z kryla jest pozyskiwany z kryla ze skorupiaków antarktycznych, zooplanktonu podobnego do krewetek. Kryl znany jest z tego, że jest to bogate źródło kwasów omega-3 związanych z fosfolipidami. Kryl ma znacznie niższy poziom zanieczyszczeń niż inne gatunki ryb ze względu na ich małe rozmiary i krótką żywotność.