Mężczyzna trzyma w dłoniu suplement diety

Źródło kwasów omega-3 – jak wybrać najlepsze?

Artykuł partnera.

Kwasy omega-3 to niezwykle istotne składniki, które w polskiej rzeczywistości musimy zazwyczaj suplementować. Przyczyna jest banalna – najbardziej jakościowe źródło kwasów omega-3 ma pochodzenie morskie. W polskich warunkach suplementacja jest niezbędną, ponieważ dostęp do jakościowych ryb morskich jest ograniczony. W naszym poradniku podpowiadamy, jakie źródło kwasów omega-3 może być wartościowe

Naturalny olej rybi – źródło kwasów omega-3 z natury

Olej rybi jest wytwarzany z tkanki tłustych ryb. Różne rodzaje to różne źródło kwasów omega-3, ale bardziej powszechne źródła to łosoś, sardynki, anchois, śledź, dorsz i makrela. Należy zauważyć, że zawartość kwasów omega-3 w naturalnym oleju rybnym może się znacznie różnić w zależności od gatunku ryb, zarządzania paszą i przetwarzania żywności.

Dodatkowo zawartość omega-3 w rybach hodowlanych może być zupełnie inna niż w rybach dzikich. Rodzaj pokarmu, jaki ryby spożywają, wpływa na zawartość kwasów tłuszczowych. Naturalny olej rybi może również zawierać dodatkowe zdrowe składniki odżywcze, które można znaleźć w całych rybach, takie jak witaminy A i D. 

Jednym z suplementów, które można traktować jako wartościowe źródło kwasów omega-3 jest olej z widłonoga arktycznego https://www.calanoil.pl/zrodla-kwasow-omega-3-ktore-sa-najlepsze. Widłonogi żywią się wodorostami zawierającym kwasy omega-3.

Rybia ikra

Rybia ikra jest cennym produktem ubocznym przemysłu rybnego. Ikra rybia jest wykorzystywana zarówno do spożycia przez ludzi w postaci naturalnej, jak i jako źródło kwasów omega-3. Ikra rybia jest bogatym źródłem kwasów omega-3 w fosfolipidach. Ikra rybia ze śledzia, łososia czy mintaja zawiera do 75% tłuszczów w formie fosfolipidów. 

Olej z kryla

Olej z kryla jest pozyskiwany z kryla ze skorupiaków antarktycznych, zooplanktonu podobnego do krewetek. Kryl znany jest z tego, że jest to bogate źródło kwasów omega-3 związanych z fosfolipidami. Kryl ma znacznie niższy poziom zanieczyszczeń niż inne gatunki ryb ze względu na ich małe rozmiary i krótką żywotność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close