Czekoladowe muffinki z galaretkami leża na talerzu

Muffinki z galaretkami

Muffinki niejedno mają imię, a pod każdym smakują i pachną tak samo słodko. Eksperymentowanie z deserami to jednak najlepsza rzecz, jaką można zrobić, dlatego postanowiliśmy zamienić tradycyjne czekoladowe muffinki w babeczki z galaretkami!

Lista niezbędnych składników, by zrobić muffinki z galaretkami

Czekoladowe muffinki to jeden z najlepszych comfort food, jakie można sobie wyobrazić. Są słodkie, mięciutkie i można zrobić je w kilka minut – w sam raz na dobry i zły nastrój. Postanowiliśmy jednak iść o krok dalej i zrobić muffinki z czekoladą i galaretkami, by dodać do nich inną, zachwycającą fakturę oraz ciekawe elementy smakowe. Aby przygotować te muffinki, potrzebujesz tylko kilku składników.

  • tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 300 gramów mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 mililitrów mleka (lub mleka roślinnego),
  • 100 gramów masła,
  • 2 jajka,
  • 100 gramów cukru (bądź więcej, jeśli zależy Ci na bardzo słodkich babeczkach).

Kolejnym dodatkiem są oczywiście galaretki. Możesz wykorzystać gotowe cukierki z galaretką i pokroić je na kawałki bądź też włożyć je w całości do muffinek. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Jeśli babeczki mają być jeszcze bardziej czekoladowe, możesz dodać do ciasta kilka łyżeczek kakao.

Babeczki czekoladowe z galaretkami

Przygotowanie babeczek zacznij od zmiksowania jajek z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie wszystkie sypkie składniki wsyp do jednej miski i wymieszaj całość. W międzyczasie rozpuść w garnuszku masło i dodaj do niego czekoladę. Do miski z suchymi składnikami wlej jajka z cukrem oraz mleko i masło z czekoladą. Całość wymieszaj dokładnie łyżką, by każdy element ciasta dobrze się ze sobą połączył. Możesz dodać galaretki (pokrojone) już na tym etapie przygotowywania ciasta bądź zostawić je na później. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw na blaszce pilotki do muffinek. Wlej odrobinę ciasta do każdej z nich, a następnie do środka włóż cały cukierek-galaretkę (jeśli nie zostały one użyte w cieście). Zalej pilotki i galaretkę pozostałą masą. Pamiętaj jednak, by wlewać ciasto maksymalnie do 2/3 wysokości, gdyż babeczki pod wpływem temperatury zaczną rosnąć. Piecz je przez 20 minut. Po tym czasie powinny być już gotowe.

Nie spodziewaj się, że w środku znajdziesz galaretkę. Cukierek rozpuści się i będzie rozpływać się po ugryzieniu. Poczujesz eksplozję owocowego smaku. I o to właśnie nam chodziło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close