Tworzenie własnego kompostownika

Jak stworzyć własny kompost?

Artykuł partnera.

Utrzymywanie gleby na tyle zdrowej, aby otrzymać plony wymaga częstego nawożenia. Dla samowystarczalnego ogrodnictwa, oznacza to konieczność stworzenia własnego ekologicznego kompostu. Kompost to częściowo rozłożona materia organiczna, dlatego do jej stworzenia wystarczą resztki jedzenia czy zagrabione liście.

Warto zainteresować się kompostownikiem z dżdżownicami kalifornijskimi, które przyspieszą tworzenie się kompostu. Dzięki pracy dżdżownic, mikroorganizmów i enzymów, wszelkiego rodzaju organiczną materię można przekształcić w ciemny i bogaty w składniki odżywcze kompost w zaledwie dwa tygodnie, oczywiście przy idealnych warunkach. Kompost może być korzystny dla każdej gleby, ponieważ przyczynia się do poprawy jej struktury, dostarcza więcej składników odżywczych żywym roślinom, łagodzi wszelkie problemy z pH oraz pobudza pożyteczne mikroorganizmy do pracy.

Kompost właściwie tworzy się sam

Dlatego wystarczy układać go warstwami i raz w tygodniu go zamieszać. Dla uzyskania najlepszych wyników, powinno tam być więcej „brązowego” materiału organicznego (takiego jak słoma, trociny i martwe liście) oraz dużo mniej „zielonego” materiału o wysokiej zawartości azotu (m.in. ścinki trawy i resztki kuchenne). Wszystko razem można mieszać i podlewać, aż masa uzyska wilgotność wyciśniętej gąbki. Należy przy tym pamiętać że organizmy produkujące kompost będą potrzebowały dużo tlenu do wykonywania swojej pracy. Dlatego tak ważne jest dokładne wymieszanie stosu raz na tydzień, aby wszystko było odpowiednio natlenione.

Do stworzenia własnego kompostownika, którym będziemy nawozić nasz ogród czy znajdujące się w domu rośliny doniczkowe, warto także zastosować specjalną mieszankę compo bio kompost ogrodowy 15 l, złożoną tylko z naturalnych składników. Będzie ona skuteczną alternatywą zamiast inwestowania w sztuczne i potencjalne groźne dla zdrowia nawozy. Dodając ją do naszego kompostownika przyczynimy się do jeszcze lepszego użyźnienia naszej gleby, w której sadzone rośliny będą rozwijać się w optymalny sposób. Dzięki temu zostanie ona wyposażona w najbardziej potrzebne wartościowe składniki.

Łatwo poznać, że pryzma kompostu rozwija się prawidłowo, jeśli kompost zacznie się nagrzewać. Ciepło jest produktem ubocznym wysokiej aktywności drobnoustrojów, ale nawet chłodny stos kompostu wciąż się rozkłada. To po prostu trwa znacznie dłużej — do roku lub dłużej. Można produkować kompost nawet we własnej kuchni, wystarczy szczelny kompostownik, który nie wydziela zapachów i stanowi łatwy sposób na ekologiczne pozbycie się resztek jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close