jedzenie schowane do pojemników stoja na stole

Dobrze dobrane termosy i pojemniki przepisem na zdrowy tryb życia

Współcześnie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, by prowadzić możliwie jak najbardziej zdrowy styl życia. Jedną z niezwykle istotnych kwestii stanowi oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta. Niestety — często żyjąc w biegu — wielu z nas nie ma czasu na codzienne gotowanie pełnowartościowych posiłków. Nieocenioną pomoc stanowią tu różnego rodzaju firmy trudniące się ich przygotowaniem oraz dostarczaniem wszędzie tam, gdzie sobie tego zażyczymy. Niejednokrotnie ważne jest, aby doręczone pożywienie zachowało odpowiednią temperaturę względem otoczenia. Trafnie dobrane termosy i pojemniki do żywności skutecznie wspierają osiągnięcie tego celu.

Zbilansowane posiłki o odpowiedniej temperaturze źródłem zdrowia i satysfakcji konsumenta

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak temperatura posiłków wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Ogólne wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia wskazują prawidłowe wartości w tym zakresie. Według nich optymalna temperatura serwowanych potraw powinna wynosić:

  • 75 stopni Celsjusza dla zup,
  • 63 stopnie Celsjusza dla tzw. drugich dań,
  • 4 stopnie Celsjusza dla jedzenia podawanego na zasadzie zimnego bufetu, czyli sałatek czy przystawek, takich jak np. wędliny.

Zachowanie zalecanych wartości jest ważne zarówno dla naszego zdrowia, jak i smakowitości spożywanych posiłków, choć te wskazane powyżej nie będą miały oczywiście zastosowania w każdym przypadku. Wszystko zależy od specyfiki konkretnego dania. Niemniej warto wiedzieć, że np. potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu lub kremowej konsystencji, a także zupy nie powinny być spożywane na zimno. Odpowiednio podgrzane nie tylko uwypuklają swoje walory smakowe, ale także są lepiej przyswajane przez nasze żołądki. Jedzone na zimno bywają bardzo ciężkostrawne, mogą więc wywoływać bóle brzucha.

Termosy i pojemniki do żywności — strażnicy optymalnej temperatury przygotowanych dań

Zachowaniu odpowiedniej temperatury przygotowanej wcześniej zupy czy każdego innego dania sprzyja zastosowanie dobrej jakości termosów i pojemników do żywności. W żywieniu zbiorowym oraz cateringu stanowią one niezbędne wyposażenie służące bezpiecznemu transportowi pełnowartościowych posiłków. Dzięki nim potrawy, które powinny być serwowane na ciepło, są chronione przed wychłodzeniem, a te przeznaczone do jedzenia „na zimno” – przed upałami, jeżeli akurat te występują, zagrażając im świeżości. Wszystko dla dobra naszego zdrowia, jak również zachowania właściwych walorów smakowych czy aromatów danego posiłku.

Wśród specjalistycznych termosów i pojemników do żywności stosowanych w gastronomii możemy wyróżnić różnorakie produkty o odmiennych pojemnościach. Wszystkie charakteryzują się zastosowaniem środków sprzyjających zachowaniu optymalnej temperatury żywności przez długi czas. Nowoczesny design oraz konstrukcja wielu modeli sprawiają, że są one funkcjonalne nie tylko przy transporcie, ale także wydawaniu posiłków. Tak np. termos cateringowy z kranikiem umożliwia wygodne nalewanie napoju bezpośrednio do kubka. Warto wspomnieć tu również o wygodnych torbach termoizolacyjnych, w których możemy transportować większe ilości posiłków podzielonych na określone porcje. Wybrane produkty z zakresu termosów i pojemników do żywności pozwalają na utrzymanie optymalnej temperatury jedzenia nawet przez osiem godzin od ich przygotowania.

Pojemniki i termosy do transportu żywności — jak wybrać odpowiedni?

Przede wszystkim przy wyborze artykułów tego typu należy brać pod uwagę materiał ich wykonania oraz pojemność, jaką oferują. To te czynniki w największym stopniu decydują o efektywności termosów i pojemników do żywności względem naszych potrzeb. Produkty wykonane z materiałów wysokiej trwałości, znane z dobrych właściwości termoizolacyjnych, najlepiej zadbają o bezpieczeństwo przygotowanych potraw. Przełoży się to bezpośrednio na nasze zdrowie oraz przyjemność konsumpcji posiłków.

Pośród szerokiego asortymentu produktów na szczególną uwagę zasługują wysokiej jakości pojemniki polietylenowe z solidnym, stalowym wkładem, wyposażone w warstwę termoizolacyjną. Polietylen — jako powłoka wierzchnia — gwarantuje odporność na zarysowania i rozmaite uszkodzenia mechaniczne. Termosy zaś obowiązkowo powinny zawierać wytrzymałą uszczelkę (np. silikonową), którą łatwo można zdjąć do mycia pod bieżącą wodą. Dobrze, jeśli elementem ich konstrukcji jest również zawór dekompresyjny. Ułatwia on otwarcie termosu, gdy ten ulegnie zjawisku zassania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close