Przepisy na lekkostrawne sałatki

5 szybkich i sprawdzonych przepisów na sałatki lekkostrawne

Sałatki lekkostrawne to idealne i pyszne rozwiązanie, szczególnie na letnie i upalne dni. Nie obciążają one organizmu i dostarczają wszystkich, najważniejszych wartości odżywczych. Można je przygotować ze składników, które znajdują się niemal w każdej kuchni, jak np. warzywa i owoce sezonowe, czy chude mięso i pełnoziarniste pieczywo. Warto znać kilka ciekawych przepisów, które z pewnością się sprawdzą i zyskają wielu zwolenników.

1. Lekka sałatka na grilla

Aby przygotować lekką sałatkę na grilla, należy przygotować:

  • ananas lub brzoskwinię,
  • pierś z kurczaka,
  • sałatę lodową,
  • pomidory,
  • oliwę,
  • sól i pieprz,
  • musztardę.

W pierwszej kolejności należy dobrze doprawić i zamarynować pierś z kurczaka, a potem grillować ją przez około 10 minut. Ananas lub brzoskwinie także podpiec na ruszcie, aż do momentu karmelizacji. W miseczce należy ułożyć warstwę sałaty lodowej oraz pokrojone pomidory. Oliwę natomiast trzeba połączyć z musztardą i tak utworzonym sosem polać sałatkę.

2. Sałatka nicejska

Składniki:

  • sałata,
  • świeży ogórek,
  • papryka,
  • pomidory,
  • jajka,
  • tuńczyk,
  • puszka serdele anchois,
  • zielone oliwki,
  • olej,
  • sok z cytryny,
  • pieprz i sól.

Sałatkę przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Najpierw należy porwać sałatę na drobne kawałki, podzielić tez tuńczyka. Paprykę i ogórki pokroić na plasterki, a jajka i pomidory w ćwiartki. Następnie trzeba przekroić oliwki i wszystko razem wymieszać, postępując przy tym bardzo delikatnie. Całość polać sosem.

3. Sałatka letnia

Aby przygotować kolejną niezwykle ciekawą i smakowitą propozycję, należy przygotować:

  • ogórki,
  • pomidor,
  • czerwoną paprykę,
  • kukurydzę konserwową,
  • ser feta,
  • olej,
  • przyprawę do sałatek.

W pierwszej kolejności należy odsączyć kukurydzę, a także umyć pomidory i pokroić je w kostkę. Następnie trzeba opłukać paprykę, usunąć z niej wszelkie nasiona i pokroić ją w równą kostkę. Podobnie postąpić w ogórkami. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać odrobinę oleju i przypraw do smaku. Na koniec pokroić w kostkę ser feta i dodać do całości.

Sałatki lekkostrawne
Źródło: Pexels.com

4. Sałatka Egzotica

Dla fanów bardziej niestandardowych rozwiązań, z pewnością dobrym pomysłem będzie sałatka egzotica. Aby ją wykonać należy przygotować:

  • dużą paprykę czerwoną,
  • kiwi,
  • żółta papryczkę chili,
  • czerwoną papryczkę chili,
  • pęczek natki pietruszki,
  • ocet jabłkowy,
  • olej lniany,
  • słodką musztardę z kurkumą,
  • cukier,
  • pieprz i sól,
  • ząbek czosnki.

Słodką paprykę trzeba pokroić w słupki, a kiwi w kostkę. Następnie dodać drobno posiekane papryczki chilli i natkę pietruszki. Kolejnym krokiem jest wykonanie specjalnego sosu. Trzeba zmieszać w miseczce olej lniany, musztardę oraz ocet jabłkowy, odrobinę wody i ząbek czosnku. Wszystkie składniki należy doprowadzić do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie doprawić pieprzem i solą. Warto pamiętać o tym, że sos powinien być dość słodki. Gotową mieszankę można dodać do przygotowanych wcześniej warzyw i owoców i dokładnie zmieszać.

5. Sałatka chłopska

Do jej przygotowania należy przygotować:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 20 dag boczku,
  • ogórki kiszone,
  • szczypiorek,
  • natkę pietruszki,
  • majonez,
  • gęstą śmietaną,
  • ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Ziemniaki należy ugotować w lekko osolonej wodzie, a po wystudzeniu pokroić w dość grubą kostkę. Boczek także trzeba pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni. Kiedy będzie ostudzony można przecisnąć go przez praskę i wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki oraz z pozostałymi składnikami. W salaterce trzeba warstwowo ułożyć ziemniaki i posypać je boczkiem oraz sosem czosnkowym i szczypiorkiem. Na samej górze dla dekoracji można położyć kilka plastrów kiszonego ogórka oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Gotowa sałatka mimo, że nie należy do najlżejszych jest zdrowa i nie tuczy. Świetnie nadaje się do dać z grilla. Można także pominąć boczek, ponieważ na ruszcie przygotowuje się najczęściej inne gatunki mięsa.

Artykuł napisała:
Anna Kubica – oligofrenopedagog,
interesujący się aranżacją wnętrz i ogrodów

Źródło:

1 comment

  1. Stonka99

    Szybka i pewna sałatka:
    makaron, rukola, orzeszki ziemne solone, suszone pomidory w oleju, prażony słonecznik 🙂 wszystko połączyć i zalać olejem z pomidorków 😉
    Przepyszna sałatka, którą polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close